Overige Artikelen

    Besparen

    Besparen

    Hoe kun je energie besparen via de diepvries en koelkast

    Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast. Dit duurt wat langer, maar het is beter voor het voedsel en je koelkast profiteert van de kou van de diepvriesproducten. Controleer ook regelmatig de temperatuur in de koel- en vrieskast met een speciale thermometer. De temperatuur in de koelkast moet +5° Celsius zijn, in de vriezer – 18° Celsius. Ontdooi de vriezer regelmatig; 1 cm ijsafzetting zorgt al voor een stijging van het elektriciteitsverbruik van 10%. Hiermee bespaar je al snel € 9,50 tot € 13,- per jaar. Stof ook de achterkant af, want dan werkt het apparaat efficiënter. Nog een tip: zet een koelkast niet dichtbij een radiator. Een koelkast bij een verwarming slaat vaker aan en dit kan oplopen tot 50% meer stroomverbruik. Moderne apparaten zijn vrijwel altijd veel energiezuiniger dan oude. Door oude koelapparaten te vervangen, kan de besparing oplopen tot wel € 150,- per jaar. Snel terugverdiend toch?!

     

    Energie besparen via de vaatwasser

    Doe de vaat altijd met een volle afwasmachine. Veel vaatwassers zijn aangesloten op de koudewaterleiding. Als je het apparaat aansluit op de warmwaterleiding zal het energieverbruik met 400 kWh per jaar afnemen en bovendien is de machine veel eerder klaar. Ook is het verstandig om vlak voor het aanzetten van de vaatwasser even de warmwaterkraan in de keuken open te draaien tot er warm water uitkomt. Dan neemt de machine direct warm water. In de gebruiksaanwijzing van het toestel staat vermeld of het toestel geschikt is voor aansluiting op een watertemperatuur van 60° Celsius. Bij twijfel kun je het beste contact opnemen met de leverancier of fabrikant.

     

    Energie besparen via het koken

    Heb je een elektrische kookplaat? Gebruik dan ook de restwarmte. Je kunt de kookplaat al uitschakelen voor het einde van de bereidingstijd, omdat ze nog lang warm blijven. En zet altijd het juiste formaat pan op het fornuis. Bij elektrische en keramische fornuizen scheelt dit al gauw 10 tot 20 kWh per jaar. Doe de deksel op de pan bij het koken. Hierdoor kookt alles sneller en bespaar je maar liefst 10% op de energiekosten voor koken. Door groente te wokken of te stomen in plaats van te koken, bespaar je 5 tot 6 m3 gas per jaar.  Ook als de frietjes nog niet helemaal gaar zijn, kun je de frituurpan al uitzetten. De pan blijft dan nog lang genoeg heet om alles af te bakken.